7 tips om te verhuizen zonder stress 5/5 (1)

Tip 1: timing, timing, timing

De ultieme sleutel om stressvrij en zorgeloos te verhuizen is een duidelijke verhuisplanning. Neem de tijd om een goede planning op te maken en houdt daarbij rekening met de periode waarin je wil verhuizen: wil je het in één weekend doen of neem je wat langer de tijd en verhuis je tijdens een weekje verlof? Stem je planning hierop zorgvuldig af.

Tip 2: met of zonder verhuisfirma?

Wil je beroep doen op een verhuisfirma? Ga dan tijdig zijn beschikbaarheid na, want op zaterdagen en in de vakantieperiodes is het meestal drukker en dus vaak ook duurder. Wie zelf de verhuis op zich neemt, bespaart geld maar spendeert hier veel tijd, energie en geduld aan. Als je voor een verhuisfima kiest, vraag je best een gedetailleerde offerte waarin de af te leggen kilometers en het geschatte gewicht van je bezittingen opgenomen zijn.

Tip 3: goed voorbereid is half verhuisd

Een verhuis is een ideaal moment om eens grote kuis te houden. Spullen die je niet meer gebruikt, kan je verkopen of wegschenken zodat je ze niet meer mee hoeft te nemen.

Ga de toegankelijkheid van je nieuwe woning na: zijn de trappen, ramen of deuren breed genoeg, is er een lift aanwezig of moet je een verhuislift voorzien? Denk er ook aan om de nodige parkeerplaatsen bij de lokale politie te reserveren.

En niet te vergeten: zoek tijdig iemand die op je huisdieren kan passen in de periode dat je verhuist. Zo hoef je je daar alvast geen zorgen over te maken en kan je de dieren overbrengen naar je nieuwe woonst van zodra alles verhuisd is.

Tip 4: geef de administratieve kant voldoende aandacht

Verhuizen betekent ook dat je enkele praktische zaken in orde moet brengen. Informeer jouw werkgever, notaris, arts, bank, school en andere belangrijke contacten over je verhuis geef hen je nieuwe adres door. Ga zo snel mogelijk langs bij de gemeente om je adres te wijzigen op je identiteitskaart en op het inschrijvingsbewijs van je wagen.

Breng het postkantoor op de hoogte van je nieuwe adres en activeer de dienst ‘Do my move’ van Bpost zodat ze je post nasturen naar je nieuwe woonst. Vergeet ook niet de nutsvoorzieningsbedrijven (water, elektriciteit, telefoon,…) op de hoogte te brengen van de afsluitings-/overname datum door de nieuwe eigenaar of huurder.

Tip 5: slim inpakken is snel weer uitpakken

Voorzie voldoende verhuisdozen of andere stevige dozen met kleppen, zodat je het gewicht per doos kan beperken tot max. 20 kg. De zware spullen leg je steeds onderaan, de lichtere bovenaan. Om breekbare spullen te beschermen, verpak je ze best individueel in papier of handdoeken. Met de rest vul je de lege ruimtes tussenin op zodat schokken geabsorbeerd worden.

Werk per ruimte en schrijf op elke doos duidelijk de inhoud en de bestemming, zo kan je in je nieuwe woning gestructureerd uitpakken. Vermeld duidelijk wanneer een doos breekbaar materiaal bevat, zo minimaliseer je de kans op breukschade.

Haal minimum 24 uur voor de verhuis de stekkers van koelkasten en diepvriezen uit het stopcontact en laat de deuren open om te drogen. Laat het water uit tuinslangen en benzine of olie uit het tuingereedschap om plekken te voorkomen.

Zorg er voor dat je zeker de dag voor de verhuis helemaal klaar bent met inpakken, dat geeft je de tijd om alles nog eens rustig na te kijken en zonder stress aan de verhuisdag te beginnen.

Tip 6: bewaar het overzicht tijdens de verhuisdag

Neem de meterstanden op, zowel in de woning die je verlaat als in je nieuwe woning. Een foto met je gsm of tablet kan hierbij ook helpen.

Wanneer je oude woning leeg is, loop nog eens een laatste keer door alle ruimtes en controleer of er niets is achtergebleven. Doof de lichten en vergrendel alle deuren en vensters. Als de woning eventjes leeg zal staan, kan je eventueel de watertoevoer afsluiten en de hoofdzekering van de elektriciteit uitzetten. Zorg dat je de woning netjes en gepoetst achterlaat, zodat ze onmiddellijk klaar is voor de nieuwe bewoners.

Verzamel tenslotte alle huissleutels (zowel van voor- en achterdeur, garage, brievenbus en berging) en overhandig ze aan de nieuwe eigenaar. Je kan hen ook je nieuwe adres geven, zodat ze je steeds kunnen contacteren bij vragen.

Zorg dat je aanwezig bent op je nieuwe woning wanneer de verhuisfirma komt leveren. Maak hen wegwijs terwijl ze de dozen en je spullen uitladen. Na afloop, wanneer alles rustig is, kan je je huisdieren laten wennen aan de nieuwe omgeving.

Tip 7: ontdek je nieuwe buurt

Maak kennis met je nieuwe buren en de nieuwe omgeving. Je kan hen eventueel uitnodigen voor een hapje en drankje in je nieuwe woning en zo de basis leggen voor een goed contact in de toekomst.

Na de grondige voorbereiding en het vele uitpakwerk, komt het belangrijkste: genieten van je nieuwe woning! Een begin van een heerlijk nieuw hoofdstuk in je leven in je nieuwe thuis van Bostoen…

Succes en… welkom thuis!

Please rate this